Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

onsdag 30 april 2014

Valborgsmässoafton

Länge sedan jag skrev nu, tycker inte jag haft något att skriva om annat om min trädgård, och det kan väl bli lite tjatigt för er.
Vilket sommarväder vi haft ett tag, man vill bara vara ute och fixa, dona och njuta, det grönskar så fint ute, björken och boken har slagit ut.....tyvärr är det jättejobbigt för alla som är pollen-allergiker, min dotter önskar sig ett fint vårregn så pollen dämpas lite.
På tal om dottern så har hon varit i Kristianstad och mönstrat. Så till hösten rycker hon in i lumpen.

Nässlor har vi plockat, förvällt och fryst in så nu finns det påsar till vintersoppa. Ja, vi har även kokat och ätit nu i vår.

Helgen som gick var vi stödfamilj då ville barnen provköra vår gräsklippare, det gick väl ganska bra utom för lillflickan, hon var lite för liten att köra själv....fick sitta i min mans knä, men det dög inte.

Vi öppnade även upp till lekstugan och det var ju spännande, men till nästa gång de kommer ska jag piffa upp lite där inne, ni ska få se hur det blir när det är klart.
Koifiskarna släppte vi ut i dammen, det var också ett roligt moment.

Annars är det mycket som blommar i trädgården nu.
 Hundtandsliljan

 Tulpaner

Plommonen blommar

Idag har jag varit till plantskolan men jag fick inte med mig allt hem, hade behövt släpkärra med mig. Köpte nämligen ett nytt plommonträd, "Viktoria". Vårt gamla som gett så otroligt mycket plommon fick sig en ordentlig "smäll" och knäcktes i en av stormarna när björken blåstes ner  över den.

Min dotter köpte en så fin clematis till mig på plantskolan, en vårpresent sa hon...och jag köpte en clematis på Maxi igår. 

Fjärilarna trivs också i det fina soliga vädret, likaså våra katter.

Ser ni vad jag hittat i min trädgård.....jo, toppmurklor. Har aldrig växt där tidigare. För två år sedan tog min man hem bark från sågen där han arbetar som vi la i rabatterna, jag tror att murklorna kommer "tack vare" barken.

...hoppas ni som läst mitt förra inlägg har provbakat mina recept. Jag har en falsk potatissallad i kylen nu. Om 15 minuter kommer det "gäster" till oss som ska fira valborg med oss. Vi tänder ingen brasa i år, det känns för farligt, det är så torrt.  Men grillen ska tändas och kött, korv och andra godsaker ska grillas. Sedan blir det säkert lite olika spel på gräsmattan. Boule, kubb, kasta frisbee m.m. Det blir ingen tipsrunda heller i år, för jag har inte satt ihop någon, förstår inte varför inte tiden räcker till till allt jag vill göra. 
Hoppas ni alla får en trevlig Valborg.

onsdag 23 april 2014

Recept "Falsk potatissallad"

Det är några stycken som önskar att jag delar med mig av receptet på falsk potatis-sallad som jag ofta använder som tillbehör när vi grillar. Och det gör jag gärna. Jag och min man försöker äta LCHF kost så det här är ett lchf-recept.

Falsk potatissallad

1 Medelstor aubergine
Citron,1 finhackad liten lök
2 cm finhackad purjolök
1/2 dl saltgurka
1 dl majonäs
2 dl turkisk youghurt
Salt och svartpeppar

Skala auberginen och börja med att skiva den. Pressa citronsaft över för att undvika att den svartnar. Koka upp lättsaltat vatten. Skär auberginen i mindre kuber och och lägg ner det i det kokande vattnet. Koka i ca 3 min.
Snabbkyl på hushållspapper i en form i frysen.
Hacka lök, purjo och gurka fint och rör ihop tillsammans med youghurt och majonäs. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt auberginen. Låt gärna salladen dra i kyl någon timma.

Serveras med grillat.



Ikväll har vi haft hemgrupp hos mig och jag bjöd på lchf-bröd. Det var ett nytt recept som jag fick av min svägerska för 1,5 vecka. Här finns hennes blogg. Brödet var jättegott. Jag lägger ut det här också ifall ni vill provbaka. Det blev omtyckt av hemgrupps-besökarna.

LCHF-bröd 9 st

1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl pofiber
4 msk sesamfrö
1 msk linfrö
1 msk solroskärnor
1 msk pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1/2-1 tsk salt
3 msk fiberhusk
2 dl creme fraiche
4 ägg
 
Blanda alla ing. i en skål. Klicka ut 9 klickar på bakplåtspapper.
Forma till dem. Grädda i 175 grader ca 17-20 minuter.


tisdag 22 april 2014

HJÄLP......

Hjälp, vad det växer i mina krukor, jag hinner inte med. Fast det finns det som inte växer också, flitiga lisa vill inte alls växa i år.
Behöver skola om en hel del. Gurka, squash, majs, paprika, tomater m.m. Funderar på om jag kan ställa ut dem i växthuset har ingen värme där men man kan ju täcka över dem med fiberväv på natten.




söndag 20 april 2014

Vårtecken vecka 9

Vilken fantastisk påskhelg vi har. Vädret är femstjärnigt och solen strålar från en klarblå himmel. Dagarna tillbringas utomhus, svårt att dra sig inåt när kvällen kommer. Och i naturen exploderar allting. Det grönskar på träd och buskar, gräset växer (Ska klippa det för första gången i morgon).

 Naturligtvis har det varit grillpremiär den här helgen. Det är så gott med grillat. Jag brukar göra en falsk potatisgratäng till, supergott.

 Kabbelekan har börjat blomma i dikeskanten.

och det här lilla fina ogräset börjar lysa upp i gräsmattan.


 Idag slog min vita backsippa ut. Har tittat efter min röda och lila sippa, men vet inte vart de tagit vägen.

Nu grönskar det på träden, jag blir lika fascinerad varje vår när naturen vaknar efter vintern. Hela vintern har allt sett dött ut men när värmen kommer så vaknar allt till liv igen. Helt fantastiskt tycker jag att det är.

Titta in hos de andra som visar vårtecken så hittar du fler vårbilder. Här finns listan på deltagare.

torsdag 17 april 2014

GLAD PÅSK...med eller utan fjädrar???

Skärtorsdagen idag och än så länge har jag inte sett en enda påskkärring, men dagen är ju inte slut än. Och skulle det komma någon (vilket jag tycker kan vara roligt, så finns det ett litet lager av godis i skåpet som jag ska dela med mig av).

Den här veckan har jag varit en dålig besökare hos er bloggare. Har haft fullt upp. Ska försöka läsa igen allt ni skrivit under påskhelgen. Våra extrabarn har varit hos oss sedan i söndagskväll och i går (onsdag) körde jag hem dem till sin mamma. Intensiva men roliga dagar. Det sista vi gjorde var att leta påskägg... godisägg. Min dotter hade gjort olika lappar, på varje lapp stod det olika ledtrådar som ledde fram till godisägget. Ledtrådarna hade hon hängt på olika ställen. Oj, vad barnen tyckte det var spännande.  Ett ägg hade hon gömt  i tvättmaskinen, ett i källaren på potatislådan och en i bilen.

I dag eller i morgon väntar jag hem alla mina stora barn. Ska bli roligt att få vara tillsammans allihop igen. Har varit och påskhandlat idag så nu är kylen välfylld.

En påskblomma och ett egentillverkat chokladkort ska jag ge min mamma och min syster som en liten påskpresent.


 Att påskpynta ute med fjädrar var inte så lätt när man har två busiga katter. Katterna tror att det är leksaker som jag har hängt upp till dem. Och när det blåser i fjädrarna har katterna jätteroligt när de ska försöka fånga dem. Vet inte hur många gånger jag har "bundit" fast fjädrarna igen.  De hoppar rätt upp i björkarna.


Min dotter har hjälp mig att göra en filmsnutt på katterna, men det blir inte riktigt bra, vet inte vad som är fel. Men om ni har överseende med "pilarna" så kan ni titta på filmen här.


För busiga katter har jag. På kvällen ställde jag ut den här krukan på altanen, orkade inte gå iväg med den till komposten just då utan tänkte göra det nästa dag. När dottern var uppe tidigt på morgonen, fick hon se vad katterna gjorde. Hämtade kameran och filmade de små busarna. Även den filmen blir konstig här på bloggen.



GLAD PÅSK  önskar jag alla er som tittar in på min sida.

lördag 12 april 2014

Vårtecken vecka 8

Den här veckan tjuvstartar jag med att visa mina vårtecken. Har fullt upp ett par dagar framöver nu så lika bra att rapportera när man har tid. Den här veckan har det regnat ganska mycket vilket gjort att det exploderat ute i naturen. Snart dags att klippa gräset, grannen åt ena hållet gjorde det idag. Grannen åt andra hållet kom med en stor skopa med kogödsel till mig, det blir bra att gräva ner i rabatterna. Själv har jag grävt om två av mina tre komposthögar idag. Dottern har tvättat växthuset och mannen sågar ner granar. Full aktivitet hemma hos mig.

Måste erkänna att det är svårt att välja vilka bilder man ska visa som vårtecken nu fär det händer så mycket i naturen. Men här kommer några väl valda foton.

 Forsythian blommar för fullt. Den här fotade jag på kyrkogården idag, när jag satte blommor vid min brors grav. Han skulle ha fyllt 55 år idag. Jag köpte en ny forsythiabuske förra året, den blommar också men är inte så stor ännu.

 Nu har de här lökarna slagit ut......kommer inte på vad de heter, men fina är de.

Kolla kastanjen, så långt den har kommit.

 Kejsarkrona

 Pioner

Till sist årets majblomma - det tycker jag är ett fint vårtecken.

tisdag 8 april 2014

Brev från bloggvän

Jag har haft turen att vinna hos Eva. Hon har haft fyra-års jubileum och jag var en av de lyckliga vinnarna...
Jag vann en fjäril, det är "Pärlor" (jag vet inte vad det heter)  man använder när man scrapbookar...perfekt. Jag pysslar ibland med lite sånt, men jag kan inte åstadkomma såna fina saker som Eva gör. Titta in på hennes blogg får ni se. Hon har en mycket inspirerande blogg.

Sista inlägget hon skrev berättar hon att hon varit på loppis och hittat ett häfte med stickbeskrivningar till dockor. Hon tänkte på mig, köpte häftet och idag kom det i min brevlåda, TACK snälla Eva för häftet. Det kommer jag att ha användning för. Fantastiska människor det finns.

Idag skickar jag iväg ett paket. Det är en grön stickad tröja till lilla Joel och redan är nästa rosa tröja på gång, den ska lilla Thea få.


Regnväder idag, då har jag passat på att skola om småplantor har även sått fler frön. Inget kul väder att fota ute så det fick bli några innekort på mina pelargoner som börjar blomma.

Om en stund ska jag åka iväg till jobbet. Mamman jag hjälper ska jobba över ikväll (och tre tillfällen till) så jag ska hämta barnen på dagis och fritids. Fick en guidad tur i går, var de olika dagis/fritidshemmen ligger, hoppas jag hittar rätt idag. Sen åker jag hem med barnen till deras hus och så lagar jag middag tillsammans med barnen. Ikväll får det bli klyftpotatis och hamburgare.

söndag 6 april 2014

Vårtecken vecka 7

Söndag igen och här kommer vår-rapportering från Småland. Om du tittar in hos Annica så hittar du fler som visar härliga vårtecken.

I Torsdags fick jag se en sädesärla som trippade så fint på gräsmattan (min mamma såg den redan förra veckan). Naturligtvis måste jag fota den. Nu har jag köpt en ny kamera med jättebra zoom så bilden blev väldigt bra. Jag blev så nöjd.

 Annars blommar det för fullt lite överallt i rabatterna. Här är det mina hyacinter som varit i julgrupper som blommar.

 Vit lungört som jag fått av min bloggvän Monica

Min Trillium är snart utslagen, den är jag väldigt rädd om.

 När jag körde in bilen i garaget idag, blev jag verkligen förvånad. Jag såg att min Lewisia "Tweddy" blommade. Helt otroligt....men med den här våren, så är det inget som är omöjligt. Nästa vecka kanske de rosa liljekonvaljerna blommar....(nej, det tror jag inte)

 Studsmattan är invigd av vår katt Pingu och av barnben som vi är stödfamilj åt, även sandlådan är monterad men ingen sand inköpt än. 

Här är den lille valpen igen. Snuffelpuff heter han. Nu har jag tagit reda på vilken ras det är.
Lhada apso och papillon. Igår fick han åka hem med sin matte igen. Jag har inte orkat torka av golvet ordentligt än, men ska ta och göra det nu och lägga på trasmattorna igen så det blir lite söndagsfint.


fredag 4 april 2014

Hundvakt i helgen


Idag har jag arbetat på dagis. Jätteroligt att få träffa alla goa barn igen.
Kl 15:30  ringde yngste sonen till min mobiltelefon och frågade om jag kunde ta hand om hans flickväns hund i helgen. Inget jag hade planerat precis, men det var verkligen ett krisläge, så klart man ställer upp för varandra.
Nu är trasmattorna ihoprullade och skurhinken är laddad.
Valpen är 12 v. tror jag, hur söt som helst, busig men inte rumsren.

tisdag 1 april 2014

Påskpyssel av vattenballong, tapetklister m.m

Förra helgen tog jag mig en pysseldag och gjorde ett påskpyssel jag inte provat på innan. Allt man behöver är vattenballonger, bomullsgarn och tapetklister.
Det var lite kladdigt, men resultatet blev jättebra, tycker jag själv. Nu hänger äggen i mitt björkris.

Några saker att tänka på innan man sätter igång. (Rekommenderar er att läsa på här för det hade jag glömt att läsa på) (Länken till sidan står längst ner i mitt inlägg)

1. Förbered någonstans du kan hänga upp ballongerna, jag hängde mina på en tvättlina.
2. När du ska blöta ner tråden så vira den först runt handen, klipp av. Ta tapetklister med andra handen och     stryk över garnet. Massera ihop så alla trådar blir ordentligt blöta.
3. Använder du för mycket tapetklister blir det vita små torkade "hinnor" på det färdiga ägget.
 Börja med att blåsa upp så många vattenballonger du vill ha.

 Vira garn i olika färger runt handen.

 Nu har jag klistrat mina ballonger med garn och hängt dem på tork i tvättstugan.

 Nu är de torkat och jag har "pangat" ballongen och hängt upp i björkris. Nu hade jag  tyvärr tagit för mycket tapetlim på mina så jag fick sitt och pilla med en kniv för att försöka få bort tapetlimrester. Men alla är vi nybörjare. Nästa gång vet jag hur man gör.

Så här fint  blev mitt påskris.

Om ni vill prova på det här påskpysslet hittar ni en till sidan här. Men läs igenom noga hur ni ska göra så ni inte gör samma misstag som jag.