Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera

Några av mina intressen, sticka till olika hjälporganisationer, gjuta i betong och fotografera
foto: Anne-Lie

fredag 28 september 2012

Varför alltid på en onsdag????

Två onsdagar i rad har jag haft ont i huvudet, ja, nästan migrän....då kan man fråga sig varför det alltid kommer på en onsdag och inte de andra veckodagarna. I onsdags var jag med sonen till ortopeden, det var ingen trevlig resa med tanke på just migränen men jag hade trevligt sällskap av sonen.
På kvällen bröt förkylningen ut, igår satt jag och snörvla och snöt näsan, idag har jag lite ont i halsen, täppt i näsan men jag har i alla fall vikarierat på dagis, det gick bra.(ringde och kollade med personalen om det var OK att jag kom), men så skulle jag handla innan jag körde hem och trots att jag hade allt nedskrivet på handlarnota fick jag inte allt med mig hem. För nu är jag rejält trött i huvudet.

Ska försöka ta det lugnt i helgen....ha,ha...ska bara gå på marknad och om det blir fint väder MÅSTE jag ut lite i trädgården, det är ju hopplöst att få något gjort där pga. allt regnande.

Den här veckan har jag färdat en del handarbeten som legat ett tag. Här får ni se vad jag åstadkommit.

Nu är lönnlöven så där härligt fina i alla olika nyanser, så en stor bukett med lönnrosor gjorde jag och satte i vatten med glycerin i för att den ska hålla sig längre.

Kommer ni ihåg den blå barntröjan jag stickade till lilla Knut som föddes de sista dagarna i juli...? Nu har Knut fått en liten kusin som ska heta Sofia, hon föddes de första dagarna i september...och naturligtvis ska Sofia få en tröja. Jag stickade en likadan till henne fast i gammalrosa.

Så har jag haft en del barntröjor som legat halvfärdiga ett tag pga att jag inte haft några knappar till tröjorna. Men när jag skjutsade min mamma till frissan förra veckan gick jag in i tygaffären och köpte knappar. Så nu är de färdiga. Jag hittade en sida på facebook som heter SOS  barnhem, de skickar kläder till ett barnhem i Ryssland, så dit ska jag skicka de här tröjorna.

Första jultavlan är färdigbroderad och monterad, den här ska skänkas till vår tombola som vi har i min kyrka.

Snart är det vinter och det blir kallt så jag stickade en mobilvante till min mobiltelefon...dottern gillade den så jag fick sticka en till henne också, men det går snabbt, det gör man på en kväll.

Så är den stora frågan vilket handarbete jag ska börja på nästa gång.....

Vill passa på att önska er alla en Trevlig Helg och hoppas att ni har sluppit höstförkylningar.

måndag 24 september 2012

Diamanter

Idag har jag hållit på i trädgården hela dagen och känner mig ganska mör i kroppen, det är mycket som ska göras nu inför hösten. Jag klipper ner alla mina växter i rabatterna, och krukor ska tömmas...ja, ni som har trädgård vet vad som ska göras. Men nu tar jag ledigt från grovarbetet för idag och sätter mig vid datorn och bloggar en stund.

Idag på morgonen när hunden och jag tog vår lilla promenad tog jag med mig kameran, den var nästan tom på batteri, fast jag fick några fina bilder innan den la av helt.
Eftersom hunden löper just nu får vi gå en kortare runda där det förhoppningsvis inte finns några hanhundar. Så vi gick ner Sjöudden, där tog jag den här fina bilden...visst ser solens strålar ut som diamanter i vattnet.

I går när vi var i kyrkan hade sonen släppt ut hunden och sedan gått upp på sitt rum, när vi kommer hem två timmar senare finns ingen hund hemma. Vi ropa och ropa på henne men hon kom inte. Jag kände hur paniken kom Vi (jag) vill inte ha några hundvalpar. Grannen ringde och sa att hon sett när vår hund gått förbi. Så de fick ut och koppla sin hanhund. Min man och son cyklade åt ett håll och letade,dottern cyklade åt andra hållet. De hittade henne på den vanliga rundan vi brukar gå....hon var väl besviken på husse/matte som inte promenerade med henne i regnvädret så hon bestämde sig för att gå ensam, hon känner ju till vägen.

På vägen ner till sjön hittade vi många oätliga svampar och inte en enda ätlig...Trist, men visst är flugsvampen snygg.
I går slog den första blomman ut på änglatrumpeten, ganska sent tycker jag, hoppas alla de andra knopparna hinner slå ut innan frosten kommer på besök.

I fredags jobbade jag några timmar på dagis, då hade dottern plockat upp potatisen som växte i komposthögen och tagit hand om pumporna och gurkorna som också vuxit där. När hon höll på att gräva i högen började det röra på sig i jorden, mitt i komposten fanns ett snokbo. Vattensnok är det, har dottern talat om för mig. Tur att inte jag var där och grävde jag hade skrikit rätt ut, fy så läbbigt, hoppas de försvinner till våren.

Här är pumporna, betydligt finare att titta på än bilden ovanför.

Igår och idag har jag plockat lönnlöv i alla höstens fina färger, för nu är det dags att göra buketter av lönnlöv. Får se om jag orkar göra någon ikväll annars får det bli imorgon (om det regnar då) Om ni inte kommer ihåg hur man gör lönnrosor så finns det en länk här.

Sonen är fortfarande inte bra i sitt knä. Men han har blivit duktig på att ta sig fram på kryckor. Han kan inte stå eller trampa ner på sitt onda ben, och det är fortfarande rejält svullet. På onsdag den här veckan har han ett återbesök hos läkaren, får se vad han säger. Jag skjutsar honom dit och passar på att shoppa lite också.


torsdag 20 september 2012

Kärt återbesök

Nu har det verkligen höstat till sig i trädgården och det börjar bli hög tid att sätta igång med höststädning både ute och inne. Men jag har inte börjat någonstans än. Men nu känner jag att jag behöver vara på bägge ställena samtidigt.
Men jag har haft en fullbokad vecka, något inplanerat varje dag utom igår onsdag, men då hade jag migrän så då blev det inget gjort i alla fall.

Idag har jag och min man varit i Eksjö hos äldste sonen. Vi har haft möte med skola, soc. och kommunen inför sonens praktik i höst och inför hans framtid.

Nu är det riktigt mörka höstkvällar, då är det så mysigt att få tända ljus. Jag gjorde en liten krans av kärleksört och ulleternell och la runt det här ljuset. Tanken är att jag plocka fram mina fönsterlampor också så det lyser lite hemtrevligt i mina fönster.....

Ser ni mitt fikon från att ha varit helt grönt börjar det nu skifta i brunt. Undrar  när det går att äta det, jag har några stycken på trädet så jag kan nog ta ett smakprov på ett av fikonen  någon dag. Sen ska det in i garaget för vinterförvaring och i vinter ska jag försöka att komma ihåg att garageporten INTE ska stå öppen på natten när det är 15 grader kallt.

Vem har bökat runt här då.....ja, det är inte vildsvin utan det är faktiskt jag. Jag har bestämt mig för att så igen den här rabatten så jag har grävt upp alla växter och planterat ut dem i andra rabatter.

Även jag har provat på att vika ett kuvertkort, det var jätteroligt. Min systers dotter fick detta kuvert när hon fyllde år, hon önskade sig pengar till körlektioner på körskolan. Ska göra några till...kan vara bra att ha några på lager.

När dottern kom hem från träningen ikväll hade hon något roligt att berätta för mig. Och jag MÅSTE följa med ut till henne (hon bor i gårdshuset) för hon skulle visa något. Hon berättade att det hade knackat på hennes dörr i eftermiddag och där stod grannen med en sköldpadda i handen. Hon hade hittat den utanför garageporten idag, hon visste att dotterns ena sköldpadda försvann i somras. Som vi har letat efter den överallt, under alla buskar bakom stenar alla möjliga gömställen. Troligen har den klättrat upp på stenmuren och ramlat ner i hagen och traskat runt där och så kommit tillbaka. Dottern var helt överlycklig, sköldpaddan har varit på rymmen sen den 3 Juli, han var lite mager, men vilken tur att han kom fram nu innan det blir för kallt ute om nätterna. Så det var en kär gammal vän som hittade hem Ni har väl läst om den förlorade sonen i bibeln.

Vill önska er alla en riktigt trevlig Helg, hos mig verkar det inte bli något uteväder, regn både fredag och lördag.

fredag 14 september 2012

Höstrusk

Hej på er...
vad hittar ni på den här regniga och gråmulna höstdagen. Det är inget uteväder precis. Med jag tycker det är ganska skönt med en riktig  innedag. För man ligger alltid efter med alla sysslor inomhus. Men jag vill gärna ha tillbaka solen och de sköna höstdagarna igen så man kan vara ute lite mer.

Så här har min dag sett ut...
På förmiddagen lagade jag kålpudding, två stora glasformar gjorde jag, pojkarna som varit hemma från skolan idag (en försov sig och missade bussen, den andra är skadad) undrade varför jag gjorde så mycket. Jag sa till dem att innan kvällen är slut så är kålpuddingen slut. Och mycket riktigt nu är bägge formarna lensade. Roligt att hela familjen gillar maten.

Så har jag tagit hand om strykhögen, som hade växt och blivit ganska hög. Skönt att få det gjort och kläderna inhängda på sin plats.

Igår hämtade jag ut ett nytt garnpaket, och idag passade det bra att påbörja en ny stickning. Jag har börjat med det rosa garnet, det ska bli en barntröja till en liten flicka, så ska jag göra en pippikofta till min syster i grå nyanser, hon önskar sig det i julklapp. Av lovikkagarnet ska jag sticka ett iphone-fodral.

Så har vi en skadad tonårskille i huset. Han går på träning i Växjö, på MMA. I onsdagskväll skadade han knät under träningen, han fick åka ambulans till akuten och där konstaterade de att knäskålen hade hoppat ur led. När han skulle röntga knät var han tvungen att räta ut benet och då hoppade knäskålen tillbaka i rätt läge. Han hoppar på kryckor nu och behöver ganska mycket hjälp med på/avklädning av strumpa och byxor samt att sätta på bandaget (strumpan) över knät. Han har värk och är så stel i benet. Han har fått en ny tid för återbesök om två veckor. Men han är duktig, vi sover på övervåningen och har en ganska lång trapp upp, men han kämpar på...får se hur många dagar han behöver vara hemma innan han kan ge sig av till skolan igen. Han missar ju mycket på plugget.

Imorgon hoppas vi på solsken igen. På morgonen åker jag på Kvinnofrukost i min kyrka. Det brukar alltid vara någon intressant gäst inbjuden som håller ett föredrag och så en god frukost med nybakt bröd, ägg och en massa goda frukter.


torsdag 13 september 2012

Spontanitet - dagens tema

Svårt ord fick vi av Carina idag till dagens tema. Inte så lätt att fånga det ordet på en bild. Men jag letade bland mina gamla foton och tycker att det här kortet får symbolisera dagens tema.


Far och dotter i lekparken för många år sedan. Dottern hänger så vigt upp och ner i knävecken och fadern vill inte vara sämre utan klättrar spontant upp han också för att visa att han kan, fast han vågar inte släppa taget riktigt om stången.

Fler bidrag hittar ni här.

måndag 10 september 2012

Vilken dag

Vilken härlig sensommar dag vi haft i dag, 23 grader varmt ute, solen har lyst och det har blåst lite ljumma vindar.

Jag har varit i trädgården och plockat upp potatis och lök, jag blev alldeles svettig. Jag har även grävt lite och småpysslat i trädgården. MEN jag har suttit i solstolen en stund också och njutit man får passa på att lapa lite sol.

Dottern och jag går runt i trädgården och samlar frö från våra växter. Det var någon som tipsade om att köpa engångsfilter till te att samla frön i. Jag gick, (rättare sagt körde) till ICA och köpte en paket. Det är verkligen perfekt att ha de små påsarna att samla i.

Den här frökapseln på spikklubban har vi inte tömt än, den hittade jag i växthuset idag. Är det någon som vill ha frö av den så säg till.

Så har jag varit ute och fotat mina älskade blommor. Den här grekvädden frösådde jag i våras, och nu börjar den blomma med röda fina blommor, massor med knoppar är det på plantan. Nu undrar jag om höstvädd och grekvädd är samma blomma, någon som vet.

Strålrudbeckian lyser ikapp med solen idag...

Den här tagetesen hade besök av en humla.

När jag gick i min trädgård och njöt av det fina vädret och med kameran i handen kom den här helikoptern och "dånade" på himlen.

Här är min trogna vän som följer med mig överallt. Hon måste ha koll på vad matte gör.

söndag 9 september 2012

Och vinnarna är.....


Ja, nu är klockan över nio, så jag har dragit två vinnare i mitt lotteri.

Och vinnarna är....
Birgitta med bloggen "Utsikt från vävstugan", hon vinner det turkos vindspelet

och

Raija med bloggen "Nitida" vinner det rosa vindspelet. 
Ett stort grattis till er. Maila era adresser till mig så skickar jag vinsten.

Ett stort TACK till er alla som var med i mitt lotteri

onsdag 5 september 2012

Blocket

Jag brukar ha koll på annonserna på  Blocket på datorn flera gånger varje dag. Vi har köpt en del saker där och nu var det dags igen.  Den här gången behövde vi en ny soffgrupp till stora rummet, den gamla var sliten, fläckig och några knappar i dynorna hade ramlat bort. Jag har kollat under en längre tid nu ca 6 månader men det har aldrig funnits någon i min smak...men i måndags hittade jag den äntligen. En vinröd soffgrupp, soffa och två fåtöljer. 17 år gammal tror jag hon sa att den var, men den var knappt använd, inte sliten eller nersutten, eller blekt och mycket bra pris. Min man och jag körde till Växjö med bil och släp i måndags kväll och hämtade soffan.

Här är soffgruppen
Jag ska fortsätta ha koll på annonserna för vi behöver ett nytt köksbord med 6 stolar till köket. Det vi har  nu är ett irritationsproblem just nu. Allt för husfridens skull.

Så var mamma, dottern och jag till Växthuset och handlade, de hade inte mycket krukväxter men däremot många billiga perenner. Jag köpte tre stycken, har inte hunnit plantera dem än, men jag ska inom den närmsta framtiden. Klicka på bilden så ser du vilka växter det är.

Köpte även ett nytt hjärta till dörren, så idag när jag gick promenad med min haltande hund (jag tror hon har ont i höften, hon haltar när hon reser sig från liggande läge) plockade jag lite mossa i skogen och dekorerade hjärtat med pärlor och en glasblomma. Nu hänger hjärtat på ytterdörren, tror jag ska ge mamma min andra höstkrans. Den vita ulleternellen har jag plockat bort, tyckte inte det blev så bra.

Så fick jag två burkar med rågsurdeg utav min mamma, som hon fått av sin granne. Ska bli spännande att prova. Burken är lika stor som en Creme fraiche burk. Det står recept i botten på burken, Man ska tydligen ha i vanlig jäst också. Lite trist bara att vi äter så lite bröd för tillfället i vår familj, inte ens killarna vill ha....men man kan baka och ge bort. Alltid blir någon glad.

På söndag drar jag en vinnare i mitt lotteri, är det någon mer som vill vara med så hinner ni än.

söndag 2 september 2012

kompost

Idag får ni hänga med till min komposthög som ligger utanför min trädgård. Inte så ofta jag visar bilder därifrån. Men oj, vad det växer där. Eller rättare sagt mina tre komposthögar.

I komposthög nr två (den som har legat i ett år, och ligger i mitten) sådde jag pumpafrön i våras, ser ni vad det växer , i bakgrunden växer det vildvin, den täcker hela stenmuren. Men finns det några pumpor då, eller är det bara bladverk...

Jodå...tre stycken pumpor i den här storleken växer det, hoppas de hinner bli lite större innan växtsäsongen är över.

I komposthög nr ett (den som legat i två år) satte jag frilandsgurka, plantor som jag fick av min syster. Där har jag också skördat ett par gurkor, de smakar som västeråsgurka, jättegoda.

I trädgårdslandet har jag äntligen fått squash. Jag har skördat en och utav den gjorde jag squashplättar, nu har jag en stor till som är klar, får se vad jag ska till-laga av den.

Första året jag odlat vitlök i år och jag fick mig en fläta. Hos mig går det åt mycket vitlök matlagningen. Och vitlök kommer jag att odal fler gånger, det är dags att stoppa ner nya klyftor i jorden nu.

Nu har vi lämnat komposten och trädgårdslandet. Och kommit till vår sköna hörna i söderläge. Min man har spikat en ny soffa åt mig, (ska bli en till), de gamla sofforna körde vi ner till Sjöudden, det är skönt att ha något att sitta på när vi är där nere och fiskar, fikar och grillar.

I morgon ska jag möblera om i en av mina rabatter. Jordsäckarna är framkörda, likaså sopsäcken med fårgödsel, ska se om jag inte kan få lite bättre ordning i den rabatten. De lägsta växterna längst fram och sätta dit några fler höstblommande växter.